12 Ocak 2012 Perşembe

Konja Bitkisi Nedir ?



Konja bitkisinin bağlı olduğu bitki cinsi Amorphophallus familyasıdır. Bu nedenle bitkinin botanik adını literatürlerde, “Amorphophallus konjac” olarak yer almıştır. Konja bitkisi uzun ömürlü bir bitki olarak bilinir. Büyük bir soğanı vardır ve çapı yaklaşık olarak 25 cm.’e  kadar büyüyebilmektedir. 
Konja bitkisi genellikle, Doğu Asya, Japonya, Endonezya ve Çin bölgelerinde bulunur. Konja’nın bünyesinde barındırdığı yoğun ve güçlü lifler, gıda ve farmakoloji sanayinde daha çok “Glucomannan” olarak adlandırılır.
Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde Glucomannan’ın vücutta farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet (Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.
Obezite: Glucomannan liflerinin, kolesterol alımını azalttığı bilinmektedir. Bu vücut tarafından alınan kalori miktarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, obez insanların konja kökü kullanması bir çok ülkede tavsiye edilir. Ayrıca Glucomannan’ın, glikoz ve şeker alımına izin vermiyor olmasının, kilo verme sürecinde oldukça önemli bir etki olduğu öne sürülmektedir.  Bütün bunları yaparken kendi kalori değerinin olmaması da ayrıca önemlidir.
Diyabet: Glucomannan liflerinin, vücut tarafından glikoz alımını inhibe ederek, hipoglisemik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bağırsak duvarları ile glikoz temasını önleyerek glikoz alımını inhibe ettiği ifade edilmektedir. Bu da kandaki şeker miktarını azaltarak, tip 2 diyabetli hastalara yardımcı olabildiğini göstermektedir.
Kabızlık: Glucomannan liflerinin, her türlü kabızlık probleminde yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder